Säkerhetstips - Redovisningstjänst Stina Hallgren

Redovisningstjänst Stina Hallgren
Personlig - Professionell - Prisvärd hjälp med företagets ekonomi
Till innehåll

Säkerhetstips

Att ha ett företag och vara företagare innebär ofta större risker än för en vanlig privatperson.

Här har jag samlat ett antal säkerhetstips för företag och företagare, för att minska risken för t.ex. företagskapning, eller att ovetandes bli utnyttjad som målvakt i ett främmande företag. De flesta tipsen kräver att man har Bank-ID, antingen på kort med dosa, eller mobilt Bank-ID i mobilen.

Som alltid gäller det att ha full koll när du använder ditt Bank-ID, kontrollera alltid vad som står i rutan när du skriver under. T.ex: "Jag legitimerar mig hos Skatteverket".
Logga ALDRIG NÅGONSIN in med Bank-ID på någon annans uppmaning, även om de säger sig ringa från banken, Skatteverket, Polisen eller vad som helst.

Alla dessa tips är helt gratis att genomföra, se upp för bedragare som försöker ta betalt för tjänsterna.

1. Spärr mot obehöriga deklarationsombud hos Skatteverket
Då och då kommer nyhetsartiklar om att företag har tömts på stora belopp, ofta genom att en bedragare har lämnat in en förfalskad anmälan om deklarationsombud för företaget och då fått tillgång till företagets bankkontonummer. En illvillig person kan ju också ställa till annan stor skada om den blir deklarationsombud, t ex lämna in falska momsdeklarationer eller preliminära inkomstdeklarationer.

Det här kan du skydda dig mot genom att lägga in en spärr hos Skatteverket mot pappersansökningar för deklarationsombud. Då kan ansökningar om deklarationsombud enbart lämnas in digitalt med hjälp av Bank-ID. Här kan du läsa mera: https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/allaetjanster/tjanster/ombudochbehorigheter.106.74ada82d142bdcc36bb1bb.html

Så här gör du:
  1. Logga in på Skatteverkets hemsida
  2. Klicka på Alla e-tjänster, välj Företag-fliken
  3. Scrolla till Ombud och behörigheter
  4. Klicka på Spärrfunktion - begränsa användning av blanketter
  5. Klicka i Spärrad, och sedan på Spara
  6. Du får sedan en bekräftelse på spärren (till din digitala brevlåda om du har en, annars borde den komma med post).


2. Spärr mot obehörig adressändring (för privatpersoner och enskilda firmor)
För att minska risken att ditt företag blir kapat, eller att du själv blir ID-kapad kan du lägga in en spärr mot obehörig adressändring. Detta behöver du göra både hos Skatteverket, och hos Svensk Adressändring. Den här spärren funkar bara för privatpersoner och enskilda firmor, men som företagare är du ju också privatperson. För aktiebolag är företagets adress registrerad hos Bolagsverket. Här kan du läsa mera:  

Så här gör du hos Skatteverket:
  1. Logga in på Skatteverkets hemsida
  2. Klicka på Alla e-tjänster, välj Privat-fliken
  3. Scrolla ner till Spärra obehörig adressändring
  4. Klicka i Spärra obehörig adressändring, klicka på Nästa och följ instruktionerna.

Så här gör du hos Svensk Adressändring:
  1. Gå till Svensk Adressändrings hemsida, https://www.adressandring.se/
  2. Klicka på Mitt adresslås uppe i menyn
  3. Logga in med Bank-ID
  4. Följ instruktionerna för att låsa din adress mot obehörig ändring.


3. Ladda ner Bolagsverkets app
Om du har Bolagsverkets app på din mobil får du omedelbara aviseringar om något ändras i registreringen av ditt företag. Det är ett bra skydd mot företagskapning, eftersom du då kan reagera direkt och förhindra skada genom obehöriga ändringar. Här kan du läsa mera:  

Så här gör du:
  1. Ladda ner Bolagsverkets app från AppStore eller GooglePlay: https://bolagsverket.se/pb/etjanster/bolagsverkets-app
  2. Öppna appen och logga in med Bank-ID, där ser du ditt företag
  3. Du kommer nu att få avisering direkt när Bolagsverket fått in ett nytt ärende gällande ditt företag


4. Spärr mot att utnyttjas som målvakt i ett främmande företag
Om du blir registrerad som styrelsemedlem i ett företag som du inte har någon insyn i kan du bli utnyttjad som s.k. målvakt, och därmed bli ansvarig för hur företaget sköts. Du kan då bli skyldig till skattebrott, penningtvätt och bokföringsbrott, helt ovetandes. Bolagsverket har en spärr som hindrar att du blir inskriven i ett främmande företag. Här kan du läsa mera:  

Så här gör du:
  1. Ladda ner blanketten Spärr mot registrering i företag och föreningar här: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/skydda/malvakt/sparra-dig-fran-att-utnyttjas-som-malvakt-1.18935
  2. Skriv ut den, fyll i den, och skicka sedan in den till Bolagsverket, adressen finns på blanketten.
  3. Om du behöver ta bort spärren för att kunna registrera dig i ett legitimt företag så använder du samma blankett, men kryssar i att du vill ta bort spärren istället. När registreringen är klar kan du lämna in en ny blankett för att spärra dig igen.


5. Skaffa digital brevlåda
Med en digital brevlåda får du post från myndigheter som Skatteverket och Bolagsverket direkt, istället för att behöva vänta på den vanliga postgången. På det sättet skyddar du både dig själv och företaget mot kapning, eftersom du får omedelbara aviseringar så fort något händer med din registrering hos respektive myndighet. Och om du märker att något konstigt är på gång så kan du agera direkt och förhindra en kapning.

Digital brevlåda funkar både för privatpersoner och aktiebolag, och det är förstås enkelt om du använder samma digitala brevlåda för både dig privat och ditt företag. För dig med enskild firma hamnar allt i din privata digitala brevlåda, eftersom du och firman har samma person-/organisationsnummer. Här kan du läsa mera:

Det finns flera olika digitala brevlådor att välja mellan, och de fungerar ungefär likvärdigt. Själv har jag använt Kivra i flera år nu, och jag är helt nöjd.

Så här gör du:
  1. Välj den digitala brevlåda du vill använda, och registrera dig hos dem med hjälp av Bank-ID.
  2. Ladda gärna ner din digitala brevlåda som en app också, då får du aviseringar även i appen när du fått ny post.
  3. Nu kommer du att få all myndighetspost till din digitala brevlåda, kom ihåg att hålla koll på mailen/appen så du inte missar något viktigt.


Övriga tips
Tänk på att du som har enskild firma ofta räknas som företagare och inte privatperson. Om du t.ex. tackar ja till ett erbjudande från en telefonförsäljare så kanske du inte har någon rätt att ångra dig. För företag är det mycket hårdare villkor när det gäller uppsägning av avtal, eftersom det då är Köplagen och inte Konsumentköplagen som gäller. Det är många enskilda företagare som har fastnat i olika konstiga avtal med höga priser och väldigt långa bindningstider, utan möjlighet att säga upp avtalet. Var alltså väldigt försiktig med vad du tecknar dig för när det gäller abonnemang och liknande.

Vissa företag erbjuder ID-kapningsskydd mot en avgift, men ofta ingår denna tjänst i din hemförsäkring. Det finns egentligen inget skydd mot ID-kapning, förutom de jag har skrivit här ovanför, utan försäkringen hjälper dig bara att reda ut situationen när du väl har blivit kapad, och mycket av det behöver du ändå göra själv.

Detta tips har egentligen inget med företagande att göra, men för att skydda dig från bedrägliga inköp via Klarna och Qliro kan du gå in på deras app eller hemsida, logga in, och klicka i att de måste kräva Bank-ID för alla inköp. Då kan ingen beställa varor i ditt namn med betalning via de tjänsterna. Här kan du läsa mera:

Om du tror att någon har tecknat lån i ditt namn, eller om du är osäker på vilka lån och krediter du har så kan du ladda ner appen Kreddy. Där kan du dels se vilket kreditbetyg du har, men du kan också se en sammanställning över dina lån och krediter. På så sätt kan du se om allt står rätt till. Appen är helt gratis att använda.


För att ta hjälp med bokföring och redovisning, kontakta mig redan idag, så har du snart mer tid och energi över till annat!

Tillbaka till innehåll